Terepviszonyok a kertben
A terepviszonyok megfelelő felmérése szintén nagyon fontos feladat, csak úgy, mint a talajviszony megállítása. Egy sík udvar sem teljesen sík, és nem is szabad annak lennie, hiszen nem csak a kevés víz az, ami gondot okozhat egy növény életében, hanem a többlet víz is. Arra kell gondolnunk, hogy gödörben, homorú területen a víz megáll, ezzel pangó vizet okoz. A gyep és a növények gyökerei ezeken a pangó vizes területeken elrohadnak, elhalnak.

Mindenképpen gondoskodnunk kell a víz elvezetéséről a területen. Például tipikus hiba az, amikor a csatorna eresz közvetlenül a kertünk egy részére van levezetve, ilyenkor javasoljuk, hogy földalatti PVC csőben vezessük el a csapadékot esővízgyűjtő tartályba vagy vízelvezető árkokba. Ha erre nincs lehetőségünk, készítsünk közepes mérető kövekből geotextíliával bélelt szikkasztó gödröket, ahol a víz közvetlenül a felső talaj alá kerül és onnan jut vissza az egyes talajrétegekbe.

Dombos, lankás, hullámos területünkön is, hasonlóan a sík területekhez a víz útját szabályozzuk. Figyeljük meg, mert itt nem csak megállhat a víz, hanem, akár vízmosás is kialakulhat és a szükséges többletvizet vezessük el kertünkből.

Nem csak a csapadék elevezetésére kell ügyelnünk, hiszen a széljárás, a kertünk árnyékoltsága, a terület tagoltsága és fekvése is fontos a növények, gyepfelületek tervezése során. Domboldali, hegyvidéki kertekben találkozhatunk olyan területtel is, ahol talajtakaró ágyások kialakítása szükséges, a terület meredeksége miatt. Itt pázsitot, virágzó kertet kialakítani nem érdemes, mert később ezek gondozása kivitelezhetetlenné, nehézkessé válik. Ilyen esetekben, lehetőségünk van még támfalakkal csillapítani a meredekséget, akár teraszokat kialakítani, vagy flórakosarakkal tarkítani azokat.

Szakértelem, elhivatottság, garancia.

Hívjon minket bizalommal vagy kérjen tőlünk árajánlatot online és mi felkeressük Önt!

Referencia munkáink  
TOP

 Kérje ingyenes árajánlatunkat!