A kertépítési terület előkészítése

A kertépítési munkálatok a gondos terület előkészítésével kezdődnek. A munka megkezdése előtt, mint ahogy minden kert körüli munka esetében, alaposan tervezzük meg a leendő kertünk részeit. Gondoljuk át az ágyasok, gyepes területek helyét, a beültetésre szánt növények fajtáját és növekedéshez szükséges igényeit.

Elsőként végezzük el a bontással járó munkákat, majd vigyünk el a területről mindent, ami útban lehet, szemetet, törmeléket, szükségtelen holmikat, ezután kezdődhet csak a lényegi munka.

A kert kitakarításának több induló állapota is lehet. Legnagyobb munka az úgymond érintetlen, kezeletlen terültekkel akad, ahol a végső célunk a növénymentes üres földterület kialakítása. Itt általában jócskán felgazosodott, gyomos, elfásult cserjés tereppel találkozunk. Ez esetben a teljes kitakarítást kell alkalmaznunk, amely a fák, cserjék kivágásával, tuskók kiszedésével, illetve vegyszeres gyomirtásával jár. Utóbbi estben alkalmazzunk permetszeres formájú minden gyom ellen hatásos „totális” gyomirtó szert, mert a hatóanyag a zöld felületeken keresztül szívódik be a nedvkeringésbe, és gyökerestül írtja ki a gyomokat. Hatására a növény, a kezelésétől számított 1-2 héten belül elszárad és eltávolíthatjuk a területről. Esetenként a folyamatot szükséges lehet megismételnünk az eredményesség érdekében. Tehát megállapíthatjuk, hogy a vegyszeres gyomirtás egy többlépcsős hosszabb időt igénylő folyamat.

Kevesebb munkával jár, de szintén alaposnak kell lennünk, amikor egy kezelt terültet újítunk fel vagy teljes körűen átépítjük. Ez estben el kell döntetnünk, hogy milyen növényt hagyunk meg és melyikeket távolítjuk el. Amennyiben úgy döntünk, hogy a fákat, sövényeket, cserjéket nem szeretnénk tovább kertünkben látni , akkor kézi vagy gépi erővel távolítsuk el őket. Nagyon fontos, hogy tuskóikat, a földfelszínhez közeli gyökereikkel együtt távolítsuk el. A megmaradó értékes növényeket előkészítjük, ami alatt a metszést (ifjítás, ritkítás, formázás) a megóvást vagy az esetleges átültetést értjük. Ezeket a folyamatokat követi a gyep felnyesése.

Itt a legfelső talajréteggel együtt eltávolítjuk a gyom magvakat, évelő gyomok gyökérrészeit is. Indokolt esetben a gyepnyesés előtt kaszálást végzünk.
A terület kitakarításakor keletkezett zöldhulladékot, a törvények szerint kezeljük, szállítsuk vagy szállíttassuk el.

Tehát, ha a terület kitakarítását és a fent említett munkálatokkal elvégeztük, ezután következhet a durva és finom tereprendezéssel járó földmunka.

Terület terep és talaj adottságaitól függ, hogy kézi, vagy gépi erővel végezzük-e ezeket a folyamokat el.
Előfordulhat, hogy a terülten kevés a föld, így hozatnunk kell a megfelelő szintig vagy terepmagasságig történő betöltés miatt. Ilyen esetben érdemes termő földet hozatnunk, amit egyenletesen hordjunk be és terítsünk szét az egész udvaron. A megfelelő talajszint esetén, bizonyos mélységig lazítsuk fel a leendő ültető közeget, a jobb vízháztartás és alakíthatóság érdekében. Szükség esetén végezzünk szerves talajjavítást!

Előfordulhat azonban, hogy kertünkben részleges vagy teljes körű talajcserét kell alkalmaznunk, ami alapján 30-40 cm vastagságban felszedjük és kihordjuk a tápanyag szegény, meddő talajréteget,helyette friss termőföldet hordunk be és terítünk szét. Szükség esetén kialakítjuk a ferde felületeket, rézsűket, támfalak, szegélyek alapjait.

Minden estben tömörítsük meg a földet a betöltés után, de akár közben is. Tömörítésre mindig szükség van, mert a későbbiben megsüllyedhet a terület és nem csak szemet sérti, hanem olyan egyenetlen szint alakulhat ki, amely vízfolyásokat gödröket eredményezve pangó vizes terültté változik. A tömörítés után a talaj legfelső néhány centiméterét egyenletesen eldolgozzuk és a rögöket eltávolítjuk.

A talajmunkálatok elvégést követően vethetjük, ültethetjük, telepíthetjük megálmodott növényeinket.

Szakértelem, elhivatottság, garancia.

Hívjon minket bizalommal vagy kérjen tőlünk árajánlatot online és mi felkeressük Önt!

Referencia munkáink  
TOP

 Kérje ingyenes árajánlatunkat!