Tápanyag-utánpótlás díszkertekben

Minden növény számára szükséges a rendszeres és megfelelő tápanyag-utánpótlás.
A növény fejlődő közegéről nem elegendő egyszer, az ültetést vagy vetést megelőzőleg gondoskodunk, hanem a növény egész élete alatt, a kimerülő tápanyagokat és nyomelemeket folyamatosan pótolnunk kell. Fontos erre odafigyelnünk kertünk minden részén. Gondoljunk itt a különféle növényágyások, gyepfelületek talajára vagy balkonjaink földjére. Ha a termékenységét növeljük, úgy nagyobb terméseredményt érünk el, amit növényeink hosszan tartó virágzással, szépen fejlődő és egészséges levelekkel hálálnak meg.

A növények fejelődéséhez nem csak víz, fény és levegő szükséges, hanem táplálék is, amely egyszerűen nitrogénből, foszforból és káliumból áll. Más néven ezek „makro” elemek, amelyek kiegészülnek különböző „mezo” vagy „mikro” elemekkel. A mezo elemek általában megfelelő mennyiségben vannak jelen a különböző talajfajtákban, ilyen elem a kalcium, (azaz a mész) mellett a magnézium és a kén. A makro elemekhez képest közepes mennyiségben kellenek a növények számára, ezért pótlásukra ritkán kerül sor. Harmadlagos fontosságú mikroelemek például: a bór, réz, mangán, cink, molibdén és a vas. Ezen elemek jelenléte ugyan kis mennyiségben, de szükségesek a növények számára, hiányuk betegségeket okozhatnak.

A növények táplálék igényének ismerete után határozzuk meg, hogy ezen igények kielégítését, milyen formában tesszük meg. Első sorban ezek lehetnek szerves és műtrágyák. A szerves trágyázás a tápanyag utánpótlás legkörnyezetkímélőbb és természetesebb módszere. Erre alkalmas az érett istállótrágya, az érett komposzt, a dúsított tőzeg és a marhatrágya is.

Hátrányként említendő, hogy ezeket a szerves anyagokat talajba kell kevernünk, ami azonban sok esetben nem kivitelezhető. Gondoljuk át, hiszen épített kertünk ágyásaiban a talaj általában geotextíliával fedett, melyre esteként csepegtető öntözés is ki van építve. Valamint ennek takarására, fenyőkérget vagy díszkövet helyezünk. Ezen egység megbontása és szakszerű rekonstrukciója rettentően időigényes feladat lenne. További hátránya, hogy a különféle trágyák, komposztok pontos kémiai összetétele nem ismerhetjük így lehet, hogy minden jóindulatunk ellenére sem a várt hatást érjük el.

Hatásos és leginkább koncentrált tápanyag utánpótlási forma az ásványi eredetű talajjavító anyagok, azaz a műtrágyák kijuttatása. Hátránya azonban a szerves trágyázási technológiával szemben hogy a talaj összetételét változtatják meg, a talajszerkezetet viszont nem javítják, továbbá kis mennyiségben is tömény, így helytelen adagolás esetén a talajt hamar megterhelhetjük vele.

A műtrágyákat csoportosíthatjuk összetétel szerint. Kereskedelmi forgalomban kaphatók egyszerű, azaz egykomponensű, illetve több komponensű kevert és komplex összetételű műtrágyák.

Az egykomponensű műtrágyák csak egyetlen tápelem pótlására alkalmasak, mint pl. a nitrogén tartalmú műtrágyák. Ez az elem a három makro elem egyike, amely a növekedést és általában a lombfejlődést, azaz zöld tömeg burjánzását segíti elő. Ha túl sokat juttatunk ki a növény fagyállósága, eltarthatósága csökken. A nitrogénműtrágyázást kerüljük el az őszi időszakban, mivel a tél alatt lemosódik a talaj alsóbb rétegeibe és a tavaszi intenzív növekedési időszakhoz nem nyújt elég tápanyagellátást. Ezért a legjobb, ha a virágzás kezdetét megelőzően a vegetatív időszakban juttatjuk ki egy részét. Ezt követően a többi részét, a növénytől függően osszuk el május-június hónapokban. 2-3 részben adjuk ki a zöld részek gyors növekedésének idejére.

Több komponensű kevert és komplex összetételű műtrágyák adott növényfajok, kultúrák, igényeihez alkalmazkodó, mesterségesen összeállított ásványi trágyák. Ezen műtrágyák összetételében egyaránt megtalálhatóak, makro, mezo, mikor, elemek.

A kálium és a foszfor makro elem tartalmú műtrágyák lassan oldódnak, ezért ezeket minden esetben ősszel célszerű kijuttatni. A téli időszak alatt lassan eljutnak a talaj megfelelő rétegeibe, hogy aztán a tavasz kibontakozásával a növények gyökerein keresztül felhasználhassák azokat. A foszfor tartalmú műtrágyák fokozzák a gyökérképződést. Fontos szerepe van a virágzás, majd a termésérésben. A kálium tartalmú műtrágya képes fokozni a növények szárazságtűrését, mivel javítja a vízfelvételt és a vízmegtartó képességet, továbbá nagy a szerepe van a tömeggyarapodásban és a szénhidrátképzésben, csökkenti a fagyveszélyt, javítja a növény tápanyag-raktározási tulajdonságát.

A műtrágyákat csoportosíthatjuk halmazállapot szerint is, így létezik szilárd, folyékony ásványi trágyák. A szilárd műtrágya szórásnál figyeljünk a csomómentességre és az egyenletes szórásképre, majd ezek hő vagy nedvesség hatására jutnak be a talajba. A folyékony műtrágyát a műtrágya típusától függően vagy hígítva a locsoló vízbe keverve juttatjuk ki vagy léteznek közvetlenül, hígítás nélkül bevihető tápoldatok is. Ezeket általában úgy adagoljuk, hogy a folyadékot a földre csepegtetjük, ezután felülről megöntözzük.

Továbbá tápanyagot bevihetjük permetezéssel is. A növény a levélen keresztül gyorsan és hatékonyan képes felszívni a tápanyagot. Egyes növények esetében különösen jótékony hatású a levélen keresztül történő táplálás.

A gáz halmazállapotú célzott tápanyag utánpótlás nem jellemző házi kertünkben, de azt ne feledjük, hogy a szenet, amely a növényi test legtömegesebb eleme, a zöld növények a levegőből veszik fel szén-dioxid alakjában.

Bármilyen műtrágyázási formáról is legyen szó, tartsuk be a növényápoló szer csomagolásán feltüntetett, gyártó által megszabott adagolási arányokat!
Nagyon fontos szabály, mert valamely elem túlzott kijuttatásával az ellenkező hatást válhatjuk ki és el is pusztíthatjuk növényeinket.

Ha nem vagyunk elég biztosak a dolgunkban, inkább kérjük szakember segítséget, aki növény specifikusan segít a választásban és kijuttatásban is!

Továbbá figyelmesen olvassunk el, hogy biztosan a legmegfelelőbb tápanyag válasszuk az adott kultúrának!  

Szakértelem, elhivatottság, garancia.

Hívjon minket bizalommal vagy kérjen tőlünk árajánlatot online és mi felkeressük Önt!

Referencia munkáink  
TOP

 Kérje ingyenes árajánlatunkat!